Kiintoaine-nesteuutto,
tislaus/haihdutus ja neste-nesteuutto
Tässä opinpolussa uutimme pähkinää ja sykloheksaania.
Mitä uuttamisella tarkoitetaan?
Uuttaminen eli uutto eli ekstraktio on kemiallinen eristysmenetelmä, jossa haluttu aine voidaan erottaa liuoksesta aineen liukoisuusominaisuuksien perusteella.
Mitkä tekijät vaikuttavat uuttamisen toimintaan
Uuttaminen on yksi yksikköoperaatioista ja uuttaminen tapahtuu kahden toisiinsa liukenemattoman faasin välillä.
Missä uuttoa käytetään teollisuudessa,
monet arkipäivän ruoanlaiton menetelmistä ovat uuttamisoperaation sovelluksia. Teen valmistuskin on uuttamista: siinä kuuma vesi saa aikaan aromiaineiden irtoamisen teelehdistä juomaa maustamaan - kyseessä on kiinteä-nesteuutto tai paremminkin kuumavesiuutto eli HWE.[1] Korvasienten ryöppäys on neste-kiinteäuutto - siinä myrkyllinen gyromitriini uutetaan keitinveteen.Millaisilla laitteilla teollisuudessa uutetaan?
Laboratorio-oloissa neste-nesteuuttoa voidaan käyttää esimerkiksi, kun liuoksessa on kaksi yhdistettä, joista vain toinen halutaan saada talteen. Apuna käytetään erotussuppiloa. Erotus saadaan aikaan kahden aineen liukoisuuseroilla: toinen eristettävistä aineista liukenee ehkä paremmin polaarisiin liuottimiin, kuten vesi, ja toinen vain poolittomiin liuoksiin, kuten heksaani. Erotussuppiloon kaadetaan nyt tutkittava liuos sekä jotakin liuotinta.[1]Liuottimet eivät saa olla toisiinsa liukenevia, jolloin kahden nesteen välille muodostuu rajapinta.
Tässä raporttini

Kommentit
Lähetä kommentti